BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kentsel Dönüşüm İstişare Toplantısı’na katılan BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, kentsel dönüşüm konusunda yaşanan süreci yakından takip ettiklerini belirterek, konuyla ilgili tüm paydaşların ortak akıl etrafında buluşarak gerekli yol haritalarını bir an önce oluşturmaları gerektiğini söyledi.
BTSO, mahkeme kararıyla durdurulan emsal artışı uygulanmış kentsel dönüşüm projelerinin çözüme kavuşturulması adına ilgili kurum ve kuruluşları bir araya getirdi. BTSO 18. ve 49. Meslek Komitelerinin ev sahipliğinde bir araya gelen kentsel dönüşüm paydaşları, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesine yönelik çözüm önerilerini sundu. BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gülmez ve BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu’nun da katıldığı toplantıda, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, İMSİAD, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Harita Kadastro Mühendisleri Odası ile birlikte BTSO 18. ve 49. Meslek Komitelerinin temsilcileri yer aldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, 0,50 emsal artışı kararıyla gerçekleştirilen 300’e yakın kentsel dönüşüm projesinde mahkeme kararıyla yürütmenin durdurulduğunu hatırlattı. Riskli yapı tespiti yaptırılarak ruhsat süreci başlamış, yıkılan ve inşaat süreci devam eden bu projelerde çeşitli mağduriyetlerin oluştuğuna dikkat çeken Şener, tüm paydaşların ortak kararlarıyla bu sürecin aşılması gerektiğini ifade etti. Geçtiğimiz Nisan ayında BTSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Kentsel Dönüşüm Forumu’nun sektörüne gelişimine yönelik önemli katkılar sağladığını anımsatan Şener, “Mevcut süreçte de konuyla alakalı tüm paydaşların aynı masa etrafında buluşarak yol haritasını bir an önce oluşturmaları gerekiyor. Kentsel dönüşümün sürdürülebilir şekilde devam etmesi ve gelecekte benzer mağduriyetlerin yaşanmaması adına bu son derece önemli” ifadelerini kullandı.
BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu ise Bursa’da 1999 yılı öncesinde inşa edilen ve risk taşıyan çok sayıda bina olduğuna dikkat çekti. Bu yapıların dönüştürülmesi gerektiğini belirten Tuğcu, “Deprem ülkemizin bir gerçeği. Bu yapıların mutlaka dönüştürülmesi gerekiyor. Ancak bu dönüşüm gerçekleştirilirken şehrin dokusuna zarar verilmemesi de son derece önemli” dedi. 0,50 emsal artışıyla gerçekleştirilen ve mahkeme kararıyla durdurulan dönüşüm projeleri için yeni bir formül üretilmesi gerektiğini ifade eden Tuğcu, sektör paydaşları arasında diyaloğun sürekliliği adına BTSO olarak sorumluluk alabileceklerini ifade etti.
Tüm paydaşların çözüm önerilerini sunduğu istişare toplantısında neticesinde ise söz konusu kurum ve kuruluşların temsilcilerinin yer aldığı ‘Kentsel Dönüşüm Alt Çalışma Grubu’ oluşturulması kararı alındı. Önümüzdeki günlerde BTSO ev sahipliğinde bir araya gelecek Çalışma Grubu, çözüm öneri geliştirerek hem sektör ve hem de vatandaş açısından ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesine öncülük edecek.