Büyükçekmece’de riskli 100 dairenin yıkımı gerçekleştirildi
İSTANBUL (İHA) – Kentsel dönüşümde İstanbul’un öncü belediyelerinden olan Büyükçekmece Belediyesi, ilçede risk arz eden 10 bloktan oluşan 100 dairenin yıkımını gerçekleştirdi. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, iş makinesinin koltuğuna geçerek, yıkımda ilk darbeyi vurdu.
2012 yılında 6306 sayılı Yasa ile hayata geçirilen ‘Afet Riski Altındaki Yapıların Dönüştürülmesi Yasası’ kapsamında bugüne kadar binin üzerinde binayı yıkan Büyükçekmece Belediyesi, vatandaş-müteahhit işbirliğiyle ‘kentsel dönüşüm’ çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Çalışmalar kapsamında Büyükçekmece sahil kısmında tehlike arz eden binaların yıkımına başlandı. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün denetiminde gerçekleşen yıkım çalışmalarında Başkan Akgün de iş makinesinin koltuğuna geçerek yıkımın ilk darbesini vurdu. Kontrollü bir şekilde gerçekleştirilen yıkım çalışmalarında çevrenin rahatsız olmaması için de gerekli önlemler alındı.
“Bir belediye başkanı olarak her türlü operatörü kullanırım”
Vincin koltuğuna geçerek yıkımın ilk darbesini vuran Başkan Akgün, bir belediye başkanı olarak her türlü operatörü kullanabildiğini söyleyerek, “Depremin yakın olduğunu defalarca bütün bilim adamları anlatıyor. Biz de aynı sözü söylüyoruz, İstanbul’u vuracak olan deprem çok yakın. Biz Büyükçekmece Belediyesi olarak hız kesmeden; vatandaş, müteahhit, belediye ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız dörtgeninde bu kentsel yenilemeyi devam ettiriyoruz. Bugün yaklaşık 10 blok yıkıyoruz. Yerine yeni ve teknolojiye uygun çağdaş, yeni binalar yapılacak” diye konuştu.
“Büyükçekmece’deki binaların yenilemesine devam ediyoruz”
Yıkmakta oldukları binaların görünüm açısından villa görünümünde olduğunu söyleyen Akgün, “Yıktığımız binalar lüks bina görünümünde. Bize, bu binaları nasıl yıkarsınız diyorlar. Fakat 1999 öncesi deprem yönetmeliğine göre yapıldıklarından dolayı olabilecek olası İstanbul depremine dayanmaları söz konusu olmadığından dolayı Büyükçekmece’deki binaların yenilemesine devam ediyoruz. Özellikle 1990 yılından önce deniz kumuyla, ilkel usüllerle betonu yapılmış ve o günkü şartlara, yönetmeliklere göre donatıları olmuş bütün binaları yıkıp, depremde zarar görmeyecek ve şehrin de çehresini yenileyecek şekilde yeniliyoruz” dedi.